Gezonde portie beeldschermtijd

Kinderen en beeldschermen. Het is een magische aantrekkingskracht. Er wordt steeds meer tijd gespendeerd achter een televisie, spelcomputer, tablet, iPad en smartphone. Wat is een gezonde portie beeldschermtijd? En hoe krijg je dat voor elkaar?

We lazen een artikel van opvoeddeskundige Eva Bronsveld, bestudeerden een hoofdstuk uit het boek Van achter het behang tot over je oren en we bekeken een filmpje van pedagoog Krista Okma. Samenvattend luidt het advies van de professionals: zorg voor een goede balans. Als schermtijd niet ten koste gaat van naar buiten gaan, spelen met vriendjes en echt speelgoed, lezen en slapen, dan heb je geen probleem.

Toch zorgt het beeldscherm in veel gezinnen voor een hoop strijd. Mopperen over het beeldschermgebruik is niet aan te raden. Je kinderen gaan die schermen er heus niet minder door gebruiken, maar ze vinden jou wel een zeurpiet. Laten we eerlijk zijn, Minecraft is net zoiets als bouwen met Lego. En als je kind een bouwwerk van legostenen maakt, roep je toch ook niet de hele tijd: ‘Zit je nou alweer met dat stomme Lego te spelen?!’

Tips en overwegingen: 

  • Maak samen afspraken. Een groot deel van de frustratie ontstaat niet zozeer door de schermtijd zelf, maar doordat iemand anders bepaalt hoe lang en wanneer je kind mag kijken. Vrijwel alle kinderen snappen best dat de hele dag gamen of tv-kijken niet handig is en als je zelf wat water bij de wijn doet, lukt het vaak best om er samen uit te komen. Geef je kind een stem in de afspraken over de beeldschermtijd.
  • Stimuleer andere activiteiten. Maak het leven zonder scherm leuker en interessanter. Onderneem vaker iets samen met je kind en zorg voor voldoende aanbod in leuke dingen, dat kan variëren van een potje kwartet tot een mooie set kleurpotloden. Of zet vaker iets verrassends neer om mee te spelen. Zo zorg je ook voor een soepele overgang als je kind moeite heeft met afronden.
  • Heb begrip voor de verslaving. Dat je kind zich moeilijk los kan rukken is helemaal niet gek. Als je begrijpt hoe groot de aantrekkingskracht van die schermen is en je inleeft in je kind, zorgt dat misschien voor minder irritatie.
  • Goed voorbeeld doet volgen. Een inkopper, maar hartstikke waar. Wees je bewust van je voorbeeldfunctie. Ook voor beeldschermen geldt: kinderen doen niet wat je zegt, maar wat jij doet.
  • Help je kind met de overgang. Als je kind middenin een computerspelletje moet stoppen is echt vervelend. Het kan helpen je kind een paar minuten voordat de tijd er op zit (omdat school begint of het eten op tafel staat) een seintje te geven. Zodra het programma afgelopen is of een level is behaald, zeg je dat het nu een handig moment is om het scherm uit te zetten.
  • Maximale duur. Je kunt met je kind een maximale tijd afspreken (per dag of per week) en je kind zelf laten beslissen wanneer hij die tijd benut en op welk scherm. Geef je kind bijvoorbeeld kaartjes met een aantal minuten erop. Die kun je zelf maken, en ze zijn kant en klaar verkrijgbaar via mytimingcards. Als de afspraak is dat je kind een uur per dag op een beeldscherm mag, kun je hem vier kaartjes voor 15 minuten geven. Voor veel kinderen is het prettig als een wekker of timer aangeeft dat hun tijd er op zit in plaats van dat jij het doet. Daarbij leert je kind op deze manier zonder jouw hulp het scherm uit te zetten, wat ook een handige vaardigheid is.

Dit zijn de richtlijnen van de Stichting Opvoeden (voorheen mediaonline):
tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen
2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag
4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag

Dus lieve ouders, heb aandacht voor de schermwereld van je kind. Stel vragen, wees nieuwsgierig en maak samen afspraken. Succes!