• Verzending tot 22:00 uur
  • Gratis verzending va €50 (NL)

Zo maak je de fietstocht naar school leuk

25 sep. 2018 . 2 reacties

"Ik wil niet fietsen!” Zucht… Het is weer zo ver. En natuurlijk op het moment dat we haast hebben: “Ik wil niet naar school fietsen! Ik wil met de tram!” Mijn zoon Milan van 10 heeft nooit van fietsen gehouden. Maar ik wil wel naar school fietsen; ik vind het een goeie start van je dag: de buitenlucht, je lichaam activeren. Dus hoe krijg ik ze aan het fietsen, zonder streng te zijn of boos te worden?

Zo maak je de fietstocht naar school leuk

Sinds we van school zijn veranderd en we een kleine 20 minuten moeten fietsen – inclusief drukke straten, zeven verkeerslichten, regelmatig fikse tegenwind en de prachtige, maar voor fietsers onwijs pittige, Erasmusbrug van Rotterdam – is Milan nog minder fan van fietsen dan hij al was. Hij vindt het vermoeiend, koud en stom! Argumenten helpen dan niks. Zucht. Met streng zijn en boos worden krijg ik hem natuurlijk wel aan het fietsen, maar daar hou ik niet van. Veel liever zet ik mijn talent voor ‘Stomme Dingen Leuk Maken’ in. Daar ben ik inmiddels expert in.

We zetten – onder flink gemopper van Milan – de fietsen buiten, en gaan op pad. Hij blijft expres half achter me fietsen, om zo extra duidelijk te maken dat hij flink baalt. Na mijn zoveelste “kom je naast me fietsen?” denk ik ineens aan een computerspelletje dat ik vroeger speelde: Prince of Persia. Deze prins moest langs allerlei hindernissen zien te komen, zoals een vlijmscherpe plaat die om de paar seconden uit het plafond naar beneden kwam. Dat vond ik altijd zó spannend en leuk: of ik het precies goed wist te timen! Hmmm, een mooie om nu in te zetten.  Ik begin m’n rechterarm ritmisch op en neer te bewegen, als een soort slagboom, en daag Milan uit te proberen er onderdoor te komen, zónder geraakt te worden. He loves the game!

Hij wil het nog een keer en nog een keer doen. Van z’n mopperbui is ineens niets meer over. Ruim op tijd komen we bij school aan. Ook als ik hem ’s middags uit school ophaal, werkt het als een tierelier. Elke keer dat Milan achter begint te raken, hoef ik alleen maar m’n arm op en neer te bewegen, en in no time heb ik hem naast me. Zónder er woorden aan vuil te hoeven maken. Relaxt! Deze voeg ik toe aan m’n lijstje ‘hoe-maak-ik-de-fietstocht-met-m’n-kids-leuk-als-ze-geen-zin-hebben-in-fietsen’. Begint al een aardig lijstje te worden. Een verrekte handig lijstje. Maar vooral ook een leuk lijstje. Lees je mee?

  • Maak er een speurtocht van. Speur onderweg naar de letters van jullie namen, verzamel automerken en tel het aantal rode verkeerslichten.
  • Zet je ‘turbo’ aan. Je kind waant zich Bliksem McQueen en sprint er vandoor. Kijk of het lukt ook andere fietsers in te halen!
  • Voer een goed gesprek. Vraag je kind welke films hij leuk vindt, wat hij als laatste gebouwd heeft in Minecraft of wat hij die dag met schoolvrienden heeft gedaan en de kilometers vliegen ongemerkt voorbij. Je kind mag natuurlijk ook jou het hemd van het lijf vragen.

Op welke manier krijg jij je kids aan het fietsen als ze geen zin hebben? Zet het in de comments, dan kunnen we daar te rade gaan als we wat inspiratie kunnen gebruiken.

Sonja
door Sonja

Sonja Evers is communicatie adviseur, tekstschrijver en illustrator.

2 reacties

Door lena.

Hey! Ik vind fietsen naar school ook echt niet leuk, maar gewoon een fietstochtje is dan wel weer leuk! Ik moet morgen fietsen naar mijn bushalte, en ik zal zeker eens een tip uittesten. Ik hoop op een leuke fietstocht!

Door Annemijn.

Leuke tips! Bij ons werkt de 'turbo' ook zo goed. En de belofte dat ik hem bij de volgende bocht een stukje zal 'vastklikken'. Dat is gewoon duwen, maar mijn zoontje zegt dan "klik: vast", net zoals het kinderzitje van zijn broertje doet. Fietsen we beide met een glimlach verder.
Schrijf een reactie op dit bericht