• Verzending tot 22:00 uur
  • Gratis verzending va €50 (NL)

Hoe de Checkpad is ontstaan

28 aug. 2018 . 3 reacties

Sinds de lancering van de Checkpad wordt ons regelmatig gevraagd: ‘hoe verzin je zoiets?’. Dat is een leuke vraag om te beantwoorden. In dit blog lees je alles over de totstandkoming van deze uitvinding.

Hoe de Checkpad is ontstaan

Bij Gezinnig houden we van tips en tools die bijdragen aan gemak en plezier. Hoe geef je je kind overzicht van de week? Met onze weekplanner. Hoe houd je het leuk onderweg naar het zonnige zuiden? Neem Vakantieklets mee. Hoe zorg je voor een leuke sfeer tijdens de maaltijd? Met Tafelklets. Hoe zorg je voor een fijn bed ritueel? Vul een pagina in van Slaapklets. Wij vinden iets pas ‘gezinnig’ als kinderen het leuk vinden én ouders er baat bij hebben. We vertalen hobbels naar praktische oplossingen en maken producten die helpen om het gezinsleven te versoepelen.

De ochtendspits stond al lange tijd op onze whislist. Wat konden we bedenken om de stress, de gejaagdheid en het gemopper tijdens de ochtend- en avondroutines te verminderen? Want het is echt niet fijn om voor schooltijd al drie keer uit je slof te schieten. Noch voor je kind, noch voor jou. Uit een enquête in 2016 (met 395 respondenten) bleek dat 28% bijna dagelijks en 43% soms problemen ervaart tijdens de ochtendspits. Tijd voor actie dus. De oplossing moesten we zoeken in een ‘ding’ dat kinderen uitdaagt meer zelf te doen en minder te vergeten, waardoor ouders minder hoeven aan te jagen. Iets wat zou bedragen aan één van de belangrijkste opvoedtaken, namelijk je kind begeleiden naar zelfstandigheid.

gezinnig-blog-checkpad

Het moest iets worden waardoor helder wordt wat er van een kind wordt verwacht. Zodat wij niet twintig keer hoeven te roepen: heb je je sokken al aan? Iets met een bewegend element. Een levendig lijstje met taakjes die je op de een of andere manier kunt afvinken. Op verschillende plaatsen in huis te gebruiken en het moest vooral leuk zijn voor kinderen. We maakten een testmodel van karton waarbij mijn zoontje poppetjes kon verschuiven van nog doen naar gedaan. Hij had zich nog nooit zo snel aangekleed, z’n haar gedaan en de tanden gepoetst. Na een paar dagen wilde hij de legopoppetjes terug, maar dit was een prima werkmodel om mee te nemen naar Reggs, het industrieel ontwerpbureau. Van alle ontwerpen sprong er eentje uit.

checkpad-ontwerpschetsen

Via een testpanel op Facebook hebben zo’n 30 gezinnen met een papieren versie hun bevindingen gedeeld en hebben we onderzocht welke taakjes en activiteiten er op de magneetjes moesten komen. Na onderzoek en ontwerp kwam de productiefase. Van een eerste sample tot uitgebreide brainstormsessies over de naam tot en met de laatste punten en komma’s op de handleiding. De Checkpad was geboren! Een fotoshoot door Eef Ouwehand werd gepland en het resultaat was super. In september 2017 vond een feestelijke perspresentatie plaats, inclusief de lezing ‘pamperen versus autonomie’ door Eva Bronsveld en Tischa Neve. Zij onderstrepen het belang van zelfstandigheid stimuleren. Als je teveel pampert, dan ontneem je kinderen de mogelijkheid om zelf te leren.

checkpad-5minuten
En kijk, dit zijn een paar voorbeelden wat je met die extra tijd kunt doen. Fijn hè?
De Checkpad is verkrijgbaar in twee kleuren: blauw en rood. Heb je er al een in gebruik? Deel je ervaring en plaats een beoordeling op onze site (daarvoor moet je ingelogd zijn – doe dat op de betreffende productpagina, niet onder dit blogbericht). Iedereen die voor eind september 2018 een beoordeling schrijft, ontvangt een cadeautje!

Rianne
door Rianne

Rianne van Essen is oprichter en eigenaar van Gezinnig. 

3 reacties

Door Nicole van der Zwaan.

Groot succes hier! De checkpad gaat overal mee naar toe, zelfs op vakantie! Meer rust is er in de ochtend en avond gekomen. De magneetjes zijn duidelijk en hoe leuk is het dat je zelf verantwoordelijk bent voor je activiteiten die je moet gaan uitvoeren om ze vervolgens te kunnen ‘wegdraaien’ als er één gedaan is!
Onze kids zijn bijna 9 (beelddenker, gaat alle kanten op met haar gedachtes) en net 7 en weet nu nog duidelijker “wat ik moet doen mama”! Ik kan het echt elke ouder/opvoeder/kind aanraden die naar (iets) meer rust en structuur verlangt tijdens de bekende spitsuren.

Door Rianne.

Hi Nathalie, de kinderen in de testgezinnen varieerden van een jaar of drie tot twaalf jaar. We hebben niet terug gehoord dat het kinderachtig werd bevonden. Wel dat kinderen vanaf een jaar of 11 zoiets niet meer 'nodig' hebben omdat ze vanzelf meer dingen zelfstandig gaan doen. Mijn zoon was 8 jaar tijdens het testen. Juist op een leeftijd waarop kinderen wel veel zelf kunnen maar het vaak vergeten of andere dingen meer aandacht geven, blijkt de Checkpad geschikt.

Door Nathalie.

Hoe oud waren de kinderen in de testgezinnen? Ik kan me voorstellen dat mijn dochter van 4 het fantastisch vindt, maar dat mijn dochter van 8 (die het het hardste nodig heeft) het wellicht wat kinderachtig vindt. Hoe zijn de ervaringen?
Schrijf een reactie op dit bericht