• Verzending tot 22:00 uur
  • Gratis verzending va €50 (NL)

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

30 sep. 2016 . 0 reacties

Hoe laat lukt het 's avonds om de laatste weltrustenkus te geven en voor de laatste keer het licht uit te doen? En hoe laat gaan ’s morgens de luikjes weer open? We vragen onszelf allemaal regelmatig af of ons kind wel voldoende heeft geslapen. Hoeveel slaap heeft een kind eigenlijk nodig? We vroegen het opvoedkundige Tischa Neve.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

‘Ieder kind heeft een ander slaapritme en een andere slaapbehoefte. Er zijn wel richtlijnen te geven. De gemiddelde slaapbehoefte van kinderen:

0 - 3 maanden 16,5 uur
3 - 6 maanden 15 uur
6 - 12 maanden 14 uur
1 - 1,5 jaar 13 uur
1,5 - 3 jaar 10 á 13 uur
3 - 5 jaar 10 á 12 uur (middagslaapje gaat naar 0)
5 - 9 jaar: 10 uur
10 - 13 jaar: 9,5 uur
14 - 18 jaar: 8,5 uur

De hoeveelheid slaap van een kind moet op zijn behoefte afgestemd zijn. Belangrijk is vooral dat er een goed ritme in komt en dat je in de gaten houdt dat je kind voldoende rust krijgt. Eet het goed, is het vrolijk en voldoende actief als het wakker is? Dan is het aantal uren slaap waarschijnlijk voldoende.’

Wat helpt bij het naar bed brengen zijn vaste rituelen. Van liedjes zingen en een boekje voorlezen tot een voetmassage of het stellen van een paar vragen om nog even over dag na te praten. Ken je Slaapklets? Dat is een soort dagboek om voor het slapen gaan samen met je kind de dag door te nemen. Met vragen zoals hoeveel sterren geef jij de dag en leuke opdrachten en spelletjes. De serie bestaat uit Slaapklets voor kleuters (4-7 jaar), Slaapklets deel 1 (4+) en Slaapklets deel 2 (6+).

 

redactie
door redactie

Blogberichten van diverse teamleden van Gezinnig.

0 reacties
Schrijf een reactie op dit bericht