• Verzending tot 22:00 uur
  • Gratis verzending va €50 (NL)

Meet and greet

23 okt. 2016 . 0 reacties

Tijdens de Kinderboekenweek ging ik samen met uitgeefster Rianne van Gezinnig op pad om Kletsworkshops te geven. We waren op visite bij Waanders in de broeren in Zwolle, de Kinderboekenwinkel in Amsterdam, de Kleine Kapitein in Rotterdam en Boekhandel Los in Bussum.

Meet and greet

Neem vooral je opa en oma mee, hadden we van tevoren gezegd. Want het thema ‘Voor altijd jong’ paste perfect bij de opdrachten die wij hadden uitgekozen voor ons kletsuurtje. Want als je moet kiezen tussen ‘er loopt altijd een varken achter je aan of er zit altijd een papagaai op de schouder’, maakt het niet uit of je nu 8 of 65 bent!

Zo ontstonden de leukste gesprekjes. Op de vraag ‘Heb je weleens eten verstopt?’ biechtte een oma tot groot plezier van haar kleindochter op dat ze weleens rode kool in het laatje onder haar bed verstopte. Gelukkig gaven de kinderen goed advies: ‘Je kunt je eten gewoon laten liggen als je het niet lust hoor!’ Of je verstopt broodkorstjes in je poppenhuis, giechelde een meisje.

Er werd niet alleen gekletst: de opa’s en oma’s trakteerden hun kinderen op een heerlijke rugmassage en de kinderen mochten met pen een heuse tattoo op opa of oma tekenen. Een toffe opa die zijn mouwen opstroopte en zonder aarzelen een giraffe op zijn arm liet tekenen door zijn glunderende kleindochter. Iedereen kreeg ook de mini-editie Opa- en omaklets! cadeau. Met interviewvragen (‘Opa, wat wil jij heel graag aan mij leren? En wat wil je van mij leren?’ ‘Ben ik een hippe oma?’) en een pagina vol vragen voor de mooiste herinneringen (Wat is het gekste wat we samen gedaan hebben?).

Tot slot hielden we op alle locaties een prijsvraag: wie verzint een mooie vraag of opdracht die wij in een volgend boek kunnen gebruiken? Daar moest even over nagedacht worden, maar de kinderen lieten zien dat ze behalve het beantwoorden van vragen ook goed zijn in het bedenken van vragen. ‘Hoe zou het zijn als al je lego-poppetjes levend worden?’ ‘Kun je met je armen een hartje maken?’. En zo gingen we allemaal blij naar huis: ik met een hoop nieuwe vragen, de kinderen met rode wangen van het kletsen (en een paar winnaars met het nieuwste boek: Slaapklets deel 3) en de opa’s en oma’s met hun armen onder de tattoos!

Michal
door Michal

Michal Janssen is auteur van lesmethoden én alle kletsboeken.

0 reacties
Schrijf een reactie op dit bericht