• Verzending tot 22:00 uur
  • Gratis verzending va €50 (NL)

Verjaardagrituelen

19 jun. 2017 . 0 reacties

Om een verjaardag extra speciaal te maken kun je tal van rituelen uitvoeren. Van slingers ophangen tot favoriete taarten bakken. Wie alles weten van rituelen zijn Sonja Grootes en Janneke Kemner van Inspirituals (dat staat voor inspiratie en rituelen) en auteurs van het boek De kracht van gezinsrituelen. Vandaag is Sonja aan het woord.

Verjaardagrituelen

Op welke manier help jij moeders? Samen met Janneke Kemner inspireren en begeleiden wij mensen vanuit ons bedrijf Inspirituals. Mijn passie en diepe overtuiging kan ik helemaal kwijt in mijn werk als systemisch (gezins)coach en trainer. Systeemgericht coachen en trainen begint altijd met echt luisteren. Vooral naar wat (nog) niet gezegd wordt. We werken met ‘Anders kijken naar kinderen’ en ‘Met een andere blik kijken naar jezelf’. Door anders te kijken, kan je ineens zien wat je nog niet zag en vandaar uit anders doen. Je wordt flexibeler en rustiger. Je krijgt handvatten om om te gaan met bijvoorbeeld de weerstand bij je kind. Je leert je kind begrijpen en de taal te spreken die leidt tot (h)echt contact. Verbindende rituelen helpen hier ook bij waardoor er meer harmonie en balans in het gezin komt.

Jullie boek heet De kracht van gezinsrituelen. Wat maakt rituelen zo krachtig? Met rituelen kan je intens stilstaan bij momenten die er toe doen. Grote of kleine, fijne of verdrietige momenten. Het creëert een rijkdom aan waardevolle herinneringen en helpt bij heling. Door stil te staan in het hier en nu komt ruimte voor de toekomst. Rituelen helpen ook overgangen te vergemakkelijken en kinderen in beweging te krijgen als ze bijvoorbeeld naar bed moeten of naar school. De mensen die het boek lezen, worden zich bewust van wat zij al doen en raken geïnspireerd om rituelen nog meer te integreren in hun gezinsleven.

Op welke manier vier jij zelf je verjaardag? Mijn verjaardag vier ik in een weekend altijd uitgebreid met een groot tuinfeest, barbecue en veel vrienden en familie om mij heen. Op de dag zelf vier ik het met mijn gezin (mijn man, dochter van 19 en zoon van 16) en een paar intieme vriendinnen in de tuin met een glas wijn. Juni staat voor mij voor plezier, genieten, samen, mooi weer en buiten zijn. Hier krijg ik energie van en ik ervaar veel geluksmomenten.  Sommigen zeggen ‘ik heb niets met mijn verjaardag’. Ik heb dat juist wel. Ik voel me die dag speciaal en beleef mijn dag met aandacht voor mijzelf, voor en van anderen.

Wat zijn de rituelen rondom verjaardagen die je in het boek beschrijft? Ons boek bevat 3 delen. Het eerste deel beschrijft theorie rondom rituelen. Deel 2 bevat verhalen ter inspiratie – om je op ideeën te brengen en deel 3 geeft aan hoe je handelingen en symboliek integreert. Er staan twee verjaardagrituelen in het boek. Een persoonlijk verhaal over mijn zoon die eens een bouwwerk met een lampje had gemaakt omdat hij vond dat ik in de spotlight moest staan. En een ritueel voor jarige kinderen van gescheiden ouders.

Heb je vanuit de praktijk meer ideeën? Laat je kind voelen dat hij speciaal is. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de jarige met het hele gezin wakker te maken, met een verjaardaglied en taart met brandende kaarsjes. Of maak er een ‘het-is-jouw-kies-dag’ van. Je kind mag alles kiezen: wat hij aantrekt, wie hem naar school brengt en komt ophalen, wat jullie eten, etc. Of maak het bijzonder door iedere verjaardag een handgeschreven brief met herinneringen aan het afgelopen jaar te geven. De hoogtepunten, de stappen die je kind heeft gezet, de geluksmomenten en de uitdagingen die je kind aan kon. Met natuurlijk een wens voor het nieuwe jaar. Of bij oudere kinderen om 00.01 uur zijn of haar favoriete muzieknummer te appen. Rituelen groeien mee met de fases van je kind.

Heb je nog een ‘gezinnige tip’ die je wilt delen? Kijk of je een paar momenten op de dag bijzondere aandacht kan geven. Vanuit rust en nieuwsgierigheid ipv vanuit de automatische piloot. En we willen het opvoeden zo graag goed doen, dat het soms stress oplevert in plaats van ontspanning, humor en harmonie. Het helpt om letterlijk een stap naar achteren te zetten, uit de dynamiek te stappen en van een afstand te kijken.

Rianne
door Rianne

Rianne van Essen is oprichter en eigenaar van Gezinnig. 

0 reacties
Schrijf een reactie op dit bericht