Waarom routines wél leuk zijn

Zo’n eerste week na de vakantie is het vaak wennen om het ritme weer op te pakken. Wij moeders zijn natuurlijk ware routiniers, maar misschien zijn er onderwerpen waar de routine (nog) niet inzit. En routines zijn nou juist zo handig voor een soepel en gezellig gezinsleven.

Routines zijn handelingen die vaak zonder nadenken worden verricht. Vaardigheden die je hebt opgedaan waardoor het bijna vanzelf gaat. Dat klinkt goed, nietwaar? Het inbouwen van nieuwe routines gaat echter niet vanzelf. Dat kan zelfs best lastig zijn, maar de moeite waard. Routines zorgen voor overzicht en regelmaat, schrijft kinderpsycholoog Tischa Neve in haar ‘Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden’. Afspraken bieden houvast. Zoals: ‘s ochtends gaan we eerst aankleden voordat er gespeeld wordt. En: we ruimen altijd samen de tafel af. Goede voorbereiding is halve werk. Neem ’s avonds al even met je partner de volgende dag door. Wat staat er op het programma? Wie kan wat doen? En bereid vast wat dingen voor, zoals het klaarzetten van ontbijtspullen.

Routines leiden tot rust. Je komt er zelfs verder mee in het leven, lezen we in het boek Miracle Morning van Hal Elrod, met de veelzeggende ondertitel: 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8 uur ’s morgens. Elrod geeft in het boek tips voor routines waarmee je de dag – vroeg – kunt beginnen, zoals mediteren, doelen stellen, notities maken en zorgen voor lichaamsbeweging. Door de Miracle Morning-routines toe te passen begin je vrolijker aan de dag en word je productiever. Oké, zonder (heel jonge) kinderen in de buurt zijn die ‘mirakelse ochtenden’ vast wat makkelijker te bereiken. Maar niets is onmogelijk. Op de drukste dagen kan je ook aan de slag gaan met een oefening van 6 minuten. Moet lukken, toch? Ik gebruik mijn douche in de ochtend voor een paar simpele meditatie oefeningen en dat is heel fijn. Het mooie is: als jouw ochtend prettig begonnen is, wordt het ook makkelijker om samen met de kinderen een mooie start van de dag te maken.

Hoe pak je het concreet aan?

  1. Gebruik planningen
    Een weekmenu voorkomt dat je elke dag moet nadenken over wat er op tafel komt. Wie de doet boodschappen, wie kookt en wie poetst de badkamer? Wie haalt en brengt naar school en clubjes?
  2. Maak bewuste keuzes
    Hoe wil je de ochtend en avond laten verlopen. Hoe laat gaat de wekker? Wie doet wat? Ben je (nog) blij met het bedritueel? Maak hierover afspraken met jezelf en de rest van je gezin.